Kauhuskenaario

Kuntaministeri Henna Virkkunen on rohkea nainen. Suorastaan hullunrohkea. Hän otti vastuulleen Suomen lähihistorian vihatuimman projektin esittelemisen. On päivänselvää, että näin ei voi jatkua. Kuntien syvenevä velkaantuminen on saatava pysähtymään. Mutta ehdotettu malli ei toimi. Se tuhoaa paikallisdemokratian ja, mikä vielä pahempaa, on vaarassa lopettaa naapuriavun ja halukkuuden vapaaehtoistyöhön.

Olemme monella tapaa jakautunut kansa. Yksi jakolinja kulkee kaupunkilaisten ja maaseudun väen välillä. Kaupungeissa paikallinen päätöksenteko tapahtuu pilvilinnoissa, etäällä kuntalaisista. Esimerkiksi Tampereella toteutetaan miljoonahankkeita kuntalaisten kulkiessa laput silmillä. Urjalassa syntyy haloo siitä, jos valtuusto haluaa alkaa kerätä koiraveroa.

Jos Urjala ajettaisiin Tampereen suurkuntaan, urjalalaiset eivät pääsisi päättämään edes koiraverosta. Vallan keskittäminen passivoisi kuntalaisen. Urjalalainen Jukka M. ei lähtisikään ennen töihin lähtöä vetämään hiihtolatua Sutosiin vaan homma jäisi odottamaan suurkunnan miehiä (jotka tulisivat, jos muistaisivat).

Kuntaremontti on leimallisesti Kokoomuksen hanke. Ihmettelen kuntaremontin julkistuksen ajankohtaa. Olisin kuvitellut, että asia olisi siirretty vaalien jälkeiseen aikaan. Saattaa olla, että tämä olikin ns. koepallo, jolla oli kaksi tavoitetta:

1. Kokoomus halusi testata mm. päähallituskumppaninsa SDP:n reaktioita.
Hallitus ei pysty viemään kuntauudistusta läpi ilman päähallituspuolue SDP:n tukea. Demarien reaktio tähän malliin oli odotetun kielteinen. Demareilla ei tällä hetkellä ole minkäänlaista omaa linjaa minkään asian suhteen. Puolue yrittää tasapainotella Kokoomuksen ja PS:n välissä. Sinnitellä hallituksessa, mutta nuoleskella samalla persuja äänestäneitä. Demarien johtolause toiminnalleen onkin: "Persun pelko on viisauden alku". Kovin pitkälle ei niillä eväillä päästä.

2. Varsinainen kuntaremonttimalli on vasta tulossa.
Meille näytettiin eilen pahin mahdollinen skenaario. Veikkaan, että näemme parin kuukauden päästä sen varsinaisen kuntaremonttiversion, jota katsoessaan suomalaiset toteaisivat, että: "On tämä ainakin parempi malli kuin se edellinen."



Kommentit

Suositut tekstit