Kohti kuntavaaleja - Vihreät

KANSANLIIKE HALLITUKSESSA

Vihreät sai alkunsa Koijärven suojeluhankkeen yhteydessä vuonna 1979. Toimintatavoiltaan Vihreät muistuttaa tänäkin päivänä enemmän kansanliikettä kuin poliittista puoluetta. Vihreillä ei esimerkiksi ole käytössä puoluekuria, vaikka hallituksessa ollessaan sen onkin ollut pakko jonkin verran hillitä edustajiaan. Tässä juuri piilee vihreiden suurin heikkous: puoluekurin puuttuessa sillä on vähiten valtaa nimenomaan puolueena. Toisaalta juuri vapaus lienee houkutellut monia nykyisiä kansanedustajia liittymään puolueeseen.

Jos katsoo vihreiden eduskuntaryhmää, ei voi olla vaikuttumatta. Puolueen riveissä on yhteiskuntaelämän eri alojen todellisia asiantuntijoita. Muista puolueista poiketen moni näkyvästi esillä ollut kansanedustaja on myös iältään varsin nuori. Uskonkin vihreiden äänimäärien nousevan melko tasaisesti lähivuosina.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista Tarja Cronberg on vähiten esillä. Tämä on näkynyt konkreettisesti esimerkiksi vaalitenteissä. Puolueen riviedustaja Tuija Brax lienee osallistunut tentteihin useammin kuin Cronberg. Vihreät voisi huoletta lähettää kenet tahansa kansanedustajan tentteihin.

Porvarihallitukseen Vihreät istuu huonosti. Pehmeitä arvoja korostavana liikkeenä puolue sopisi paremmin vasemmistolaisten puolueiden kumppaniksi. Ydinvoimalahankkeet ja talouskasvun ylläpitämiseen keskittyvä hallituspolitiikka on aiheuttanut ja tullee aiheuttamaan enenevässä määrin tunnontuskia puolueen jäsenille. Uskottavuutensa säilyttääkseen puolueen onkin jossakin vaiheessa hypättävä oppositioon.

Kunnallisvaaleissa puolue menestynee varsin hyvin. Puolueella on vetovoimaa. Avainkysymys kuuluu, kuinka liike saa aktivoitua vihreät kannattajansa tosiaan äänestämään. Nettiäänestys saattaisikin nostaa merkittävästi puolueen kannatusta.

Kommentit

Suositut tekstit