Putin = Stalin



Sunnuntain HS:ssa on erinomainen analyysi Venäjän johtajasta. Mielenkiintoinen ja pelottava fakta on, että emme tiedä Venäjän johtajasta paljon mitään. Huhujen mukaan hänellä on kaksi lasta, jotka asuvat mahdollisesti jossain päin Englantia, todennäköisesti Lontoossa, että hän on vast´ikään eronnut ja seurustelee tiettävästi voimistelun entisen olympiavoittaja Alina Kabajevan kanssa. Esimerkiksi Obaman menneisyys on huumekokeiluineen kaikkien tiedossa.

Putinin taustojen selvittämistä vaikeuttaa se, että mies itse yrittää peitellä menneisyyttään. Samaa teki aikanaan Josif Dzugashvili eli Stalin. Jos menneisyyttä ei tunneta, vastustajat eivät voi käyttää sitä hyväkseen ja menneisyyden pystyy ”kirjoittamaan” mieleisekseen. Yhtäläisyydet eivät lopu siihen: artikkelin mukaan Putin oli ”katujätkä”, kuten Stalinkin. Karuissa oloissa lapsuutensa eläneet katujätkät ymmärtävät valtionjohtajinakin sen, kenen kanssa kannattaa liittoutua. Myös valtaan nousussa on yhtäläisyyksiä. Kansa ei johtajiaan valinnut. Lenin nosti Stalinin seuraajakseen, Jeltsin Putinin.

Luonteessakin on ilmeisesti yhtäläisyyksiä. Stalinin ei tarvinnut olla toiminnassaan looginen. Olennaisinta oli päämäärä, ei se, miten päämäärään päästään. Tämän ominaisuuden vuoksi päätökset eivät ole ennakoitavissa. Mitä tahansa voi tapahtua, siksi vastustajien pitää varautua kaikkeen.

Vanhemmiten Stalin tuli epäluuloisemmaksi ja varovaisemmaksi. Hän epäili jatkuvasti itseensä kohdistuvia salaliittoja ja koska hänellä oli valta, hän suoritti ”puhdistuksia”. Kukaan ei uskaltanut sanoa hänelle vastaan ja siksi hän sulkeutui kuoreensa ja luotettujen rinki hänen ympärillään pieneni pienenemistään. Sama ilmiö näkyi ulkopolitiikassa. Ulkopolitiikan keskeinen tavoite oli säilyttää olemassa oleva. Aggressiivisesta ja ekspansiivisesta politiikasta luovuttiin ja maa sulkeutui kuin simpukka. Sitäkö kohti Putinin Venäjäkin on menossa?


Maanantaina 10.3. kello 12.30 YLE Puhe lähettää Sofi Oksasen haastattelun, jossa hän kertoo omia näkemyksiään Venäjästä, Putinista ja suurvallan ”reunavaltiopolitiikasta”. Ennakkomainosten perusteella uskallan sanoa, että haastattelu kannattaa kuunnella. ”Teaserissa” Oksanen toteaa muun muassa, että Venäjä ei ole demokratia, eikä Putin ole länsimaisen ajattelun mukainen presidentti. Venäjä on oligarkia ja Putin on oligarkki.

Kommentit

Suositut tekstit