Presidenttipörssi




Oheinen lista kuvaa siis omaa näkemystäni siitä, missä mennään. Lista on aakkosjärjestyksessä.

Arhinmäki
Minulle henkilökohtaisesti Arhinmäki on ollut pettymys. Hän on taitava poliitikko, mutta näissä vaaleissa hän tuntuu kerta kaikkiaan olevan väärässä paikassa. Arhinmäki hallitsee asiat, mutta hän tuntuu pyörittävän "oppositiopuhetta", joka ei sovellu presidentinvaaliin. Arhinmäestä aistii, että hän on mukana välttämättömyyden sanelemana, kun kukaan muu uskottava vasemmistoliiton ehdokas ei suostunut. Arhinmäen kannatus jäänee noin 6 prosenttiin.
  
Biaudet
Vihjaisin jossakin tekstissäni siihen suuntaan, että hän saattaisi saada "siivet selkäänsä" ja lentää jopa toiselle kierrokselle. Vaalitenteissä Biaudet on kuitenkin jäänyt statistin rooliin. Hänellä on myös maneereja, jotka syövät hänen uskottavuuttaan. "Rakas Timo"-aloitukset saavat ainakin minun selkäpiissäni aikaan ikävää kutkutusta. Kannatus on noin 4-5 prosenttia.

Essayah
Sari Essayah on ollut minulle suurin yllätys. Viime viikko oli Essayhille täysosumaviikko. Kaksi tv-esiintymistä meni nappiin, varsikin torstain väittelyssä Essayah oli erinomainen. Hän hallitsee faktat ja kykenee EU-parlamentaarikon näkökulmasta heittelemään kommentteja ja kysymyksiä, joilla hän pistää jauhot suihin muille, varsinkin Niinistölle ja Lipposelle. Essayahin rasite on KD:n heikko kannatus. Keskustan ehdokkaana hän olisi lähellä toisen kierroksen paikkaa. KD:n ehdokkaana Essayahin kannatus jäänee 6-8 prosenttiin.

Haavisto
Pekka Haaviston menestys vaalitenteissä ei ole ollut minulle yllätys. Hän on todella fiksu ja hallitsee asiat. Hänellä on myös kompetenssia ja näyttöjä kansainvälisiltä areenoilta. Hän on myös ehdokkaista se, joka kykenee heittelemään uusia avauksia. Torstaina EU:n talouskriisin yhteydessä heitetty ajatus EKP:n roolin korostamisessa oli nerokas veto. Haaviston rasite on puoliso. Suomalaisten enemmistö ei ole valmis äänestämään homoa presidentiksi. Niin se vain on. Mutta veikkaan Haaviston pääsevän toiselle kierrokselle. Ensimmäisen kierroksen kannatus on noin 20 prosenttia.

Lipponen
Paavo Lipponen kuvitteli, että hän pääsee toiselle kierrokselle ilmoittautumalla. Että kaikki Suomen demarit asettuvat hänen taakseen, kun Der Paavo ilmoittautuu kisaan. Niin ei ole käynyt. Lipponen ei nauti suosiota edes omiensa joukossa. Lipponen on tämän huomannut ja päättänyt surffailla kisan loppuun. Olen itse asiassa huolestunut hänen terveydestään. Kampanja on kova koetus 70-vuotiaalle. Kannatus on noin 5 prosenttia.

Niinistö
Olosuhteisiin nähden Sauli Niinistö pärjää suorastaan loistavasti! Hänen presidenttiytensä julistettiin varmaksi vuonna 2006?! Siihen nähden se tilanne, että vielä tässä vaiheessa valtaosa kansasta on sitä mieltä, että Niinistö on ehdokkaista paras, on huima saavutus. Niinistö ei uskalla lyödä kantaansa lukkoon oikeastaan missään asiassa. Vastausten pyörittely tuntuu rasittavalta, mutta hän pelaa sillä tulevaisuuttaan. Ensimmäisen kierroksen selvä ykkönen noin 33 prosentin kannatuksella.

Soini
Timo Soini on retorisesti porukan ykkönen, mutta samojen heittojen viljely ja rehvakas nauru 134 kertaa kuulun "vitsin" jälkeen, alkaa kuluttamaan miehen karismaa. Soinin kasvot ovat kuluneet. Nyt kaivattaisiin uusia avauksia ja uusia heittoja, mutta niitä ei tule, koska Soini ei ole todellisuudessa motivoitunut siirtymään jäähdyttelijäksi Tamminiemeen. Soinin tie tyssää ensimmäiselle kierrokselle. Soini ottaa pronssia noin 13 prosentin kannatuksella.

Väyrynen
Vielä joulukuun alussa näytti siltä, että Väyrynen saattaa jopa kurkottaa toiselle kierrokselle. Kokeneella kehäketulla oli virtaa ja Väykkä tuntui saaneen jonkinmoisen niskaotteen Lipposesta ja Niinistöstä, EMU-keplottelijoista. Ankara maakuntakiertely on kuitenkin syönyt voimat. Väittelyissä Väyrynen on jäänyt taka-alalle ja puhuminen on mennyt vanhojen asioiden junnaamiseksi. Luulen, että juuri nyt Väyrysen kannatus on korkeimmillaan. Hän jäänee noin 8 prosenttiin.

Kaiken kaikkiaan olen ollut pettynyt vaalipanelien tasoon. Mukana tuntuu olevan liian monta olosuhteiden-pakosta-ehdokasta. Kukaan ei tunnu uskaltautuvan nousemaan joukosta esille ja ottamaan riskejä. Siinä mielessä vaalit ovat asemasota-vaiheessa. Toisella kierroksella alkaa salamasota. Toivottavasti.

Kommentit

Suositut tekstit