Super Tiistai

USA:n loputtomantuntuisten presidentinvaalien loppusuora on käsillä. Viimeinkin! Kirjoitin 8.2. tekstin, jossa veikkasin McCainin voittavan. Gallupit ja ns. asiantuntijat tuntuvat olevan jokseenkin yksimielisiä siitä, että näin ei tule käymään. Mediassa on jopa alettu pohtia vuoden 2012 presidentinvaaleja.

Tilanne muistuttaa viime vaalien Kerry-Bush-asetelmaa. Kukaan ei ollut halukas lyömään vetoa Bushin puolesta. Silti vaaleissa kävi niinkuin kävi. Amerikkalaiset eivät kerta kaikkiaan ajattele asioista samalla tavalla kuin eurooppalaiset. Se mikä on eurooppalaisille tärkein argumentti, ei välttämättä ole sitä amerikkalaisille. Bush valittiin jatkokaudelle, koska amerikkalaiset äänestivät pelkojensa vuoksi häntä.

Näissä vaaleissa ratkaisevan roolin näyttää ottavan talouskriisi. Silti vaalien asetelma ei ole päivänselvä. Kukaan ei tiedä, mikä amerikkalaisilla on mielessä, kun he kävelevät äänestyskoneelle. Jollekulle mustan miehen äänestäminen on ylivoimaista, vaikka gallupin tädille tuli sanottua toisin.

Maailman kansalaisten katseet on siis suunnattu tulevien vuorokausien aikana USA:han. Näillä vaaleilla on toki suuri merkitys, muttei niin suuri kuin kahdeksan vuotta sitten. Aika on ajanut USA:n ohi. Se ei enää ole absoluuttinen yksinvaltias maailman politiikassa.

Bush on toki vastuussa Naton onnettomista sotilaallisista operaatioista USA:ssa ja Afganistanissa, mutta taustalla on muutakin. USA on jäämässä idän nousevien talousmahtien jalkoihin. Ja kun talous horjuu, valtion on supistettava kaikkia menojaan. Myös sotilasoperaatioita on jatkossa harkittava perusteellisemmin.

Edellä todetusta huolimatta Obaman valinnalla olisi, ainakin hetkellisesti, suotuisa vaikutus maailman talouteen. Vielä suurempi merkitys sillä saattaisi olla politiikan sisältöihin. Politiikan vesi on seissyt liian pitkään. Obama on uuden sukupolven airut; retorisesti taitava asiantuntija-poliitikko. Ehdokas-Obama on ollut esikuva niin puheiden kuin niiden sisältöjen osalta jopa karvahattu-Suomessa. Mikä vaikutus hänen valinnalla olisikaan!

Kommentit

Suositut tekstit