Valioliigan mestari kaudella 2014-2015 on...
Valioliiga starttaa tulevana viikonloppuna. Vuonna 1983 sydämeni alkoi sykkiä Liverpoolin ykkösjoukkueen tahtiin, mutta luulen, että tällä kaudella ilonaiheita tulee edelliskautta vähemmän. Viime kausi oli monelle joukkueelle ns. välikausi. Toisille, kuten Manchester Unitedille, siitä tuli välikausi väärän managerivalinnan myötä. Edelliskauden lopputulokset antavat viitteitä tälle kaudelle. Tässä arvioni tulevan valioliigakauden sijoituksista:
1. CHELSEA
Ei epäilystäkään. Viime kauden piti olla uuden joukkueen rakennusvuosi, mutta kuinkas kävikään? Joukkue kipusi mestaruustaistoon ja Mestareitten liigakin sujui yli odotusten, kun joukkue pääsi aina välieriin asti. Menestys puhuu kovaa kieltään sen puolesta, että aika ei ole ajanut "Special Onen" ohi.
Täksi kaudeksi Mourinho heitti laidan yli arvaamattoman David Luizin ja päästi kilpailijalleen seuralegenda Frank Lampardin, mutta hankki tilalle toisen vielä suositumman pelaajan Didier Drogban. Diego Costa istunee Mourinhon suunnitelmiin kuin nenä päähän. Fabregas on pieni kysymysmerkki, mutta joukkue ei menetä mitään, vaikka mies ei löytäisikään paikkaansa avauskokoonpanosta. Chelsean materiaali on liigan levein ja laadukkain.
2. MANCHESTER CITY
Manuel Pellegrinin kyvyt mitataan todella vasta tällä kaudella. Kilpailu on nyt edelliskautta kovempaa ja viime kauden helpohko (?) mestaruus saattaa aikaansaada kylläisyyden tunteen pelaajissa. Toinen kysymys on myös se, että lähes jokainen joukkueen pelaaja oli mukana kesän MM-kisoissa, eikä näin ollen päässyt kunnolla harjoittelemaan ja latautumaan tähän kauteen.
Toisaalta joukkueen runko on niin laadukas, että joukkue voittaa pelejä, vaikka kaikilla onnistumiset eivät osuisikaan samoille päiville. City kärsii alkukaudesta odottamattomia tappioita, kunnes saa koneen käyntiin.
Yksi mahdollinen kysymysmerkki on maalin suulla. Joe Hart ei kestä kilpailutilannetta. City hankki kesän aikana kakkosmaalivahdiksi manageri Pellegrinin vanhan luottomiehen Willy Caballeron. Pahimmillaan tuo ratkaisu saattaa sotkea molempien pasmat.
3. MANCHESTER UNITED
Viime kauden katastrofi (7. sija) ei tule toistumaan. Pelaajilla on nyt näytön paikka. Olisi voinut kuvitella, että uusi manageri Louis van Gaal panee tuulemaan pelaajamarkkinoilla. Niin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Ymmärrän ratkaisun psykologisen aspektin: viime kauden runkopelaajilla on nyt tilaisuus osoittaa, että viime kausi oli monen ikävän sattuman summa, ns. työtapaturma. Veikkaan, että tammikuun siirtoikkunan auetessa alkaa tapahtua, jos homma ei ole siinä vaiheessa kuosissa.
Moyesin valmennuksen perusongelma oli pelaajien sekavassa roolituksessa. Viime kesän kisat osoittivat LVG:n vahvuuden olevan juuri tässä. Otteluihin lähdetään puolustuksen kautta. Maalintekovastuu on tukevasti veteraanipelaajien Rooneyn ja van Persien varassa. Joukkue ei tule häviämään kaudella kovinkaan montaa peliä, mutta sillä ei riitä "cutting edgea" tappamaan tasaisia otteluja.
4. LIVERPOOL
Myönnettävä se on: Liverpoolin viime kausi oli täysosuma. Täytyy nostaa hattua manageri Brendan Rogersille. Hän tiesi koko ajan, mitä oli tekemässä. Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin muistaa, että punaiset paholaiset seisoivat tukevasti erään vamppyyrin reppuselässä. Luis "Pepsodent" Suarez repi ja raatoi joukkueelle kovia tuloksia ja piti joukkueen mestaruustaistossa mukana, silloin kun muu joukkue nukkui ruususen unta. Pelaajien itseluottamus nousi käsittämättömän korkealle, koska heillä oli roolimalli, jota seurata.
Nyt kokonaisenergiasta on paljon poissa. Kesän aikana tehdyt hankinnat ovat järkeviä, mutta eivät millään tavalla korvaa sitä, että Pool on menettänyt kenties maailman parhaan hyökkääjän. Silti neljättä sijaa voidaan pitää onnistumisena, koska menestyksen toistaminen on aina pykälää vaikeampaa.
Seuraavat sijat hieman lyhyemmin:
5. Arsenal
Joukkueen perusongelma on viime kausien aikana ollut, että joukkue ei pelaa managerilleen. Wenger on tehnyt joukkueen peräsimessä loistavaa työtä, mutta pelaaminen on liian usein virkamiesmäistä pallon pyörittelyä ilman minkäänlaista intohimoa. Arsenal pelaa ajoittain liigan näyttävintä jalkapalloa, mutta häipyy seuraavassa ottelussa varjojen maille.
6. Tottenham
Uuden managerin johdolla uuteen nousuun? Pochettino on hyvä valinta lontoolaisseuran peräsimeen. Spurs pelaa näyttävästi ja saa ajoittain päälle huimia voittoputkia, mutta riittääkö materiaalin leveys haastamaan kärkijoukkueet? Vaikea uskoa.
(7. Everton)
Pakko sanoa jotakin omastakin joukkueesta. Odotukset ovat viime kauden jälkeen tietysti korkealla. Silti täytyy olla realisti. Viime kausi oli sinisille menestys. Tärkein yksittäinen tekijä hyvän kauden taustalla oli uusi manageri Roberto Martinez. Jos Jose on "The Special One" on Martinez "The Nice One". Pelaajat vapautuivat antamaan parastaan kentällä, kun heillä ei enää ollut yrmy-Moyesia vahtimassa jokaista virhettä. Samaan hengenvetoon täytyy tietysti todeta, että Moyesin kaudella runko kehittyi kovalle tasolle. Martinez toi kuitenkin joukkueen peliin sellaisia pallollisia elementtejä, joita menestys edellyttää. Everton voitti pallonhallintatilaston lähes jokaisessa pelissä. Lähihistoria huomioiden se oli huima muutos.
Tähän kauteen lähtiessä tilanne on aivan auki. Avainpelaajilla (Lukaku, Mirallas, Barkley, Baines, Jagielka) on takana pitkä MM-kesä ja kausi lähtee liikkeelle kolmella vaikealla pelillä. Vastassa ovat nousijoukkue Leicester (vieraissa), Arsenal ja Chelsea. Eurooppa liigan pelitkin alkavat heti syyskuun alussa. Alku ratkaisee tahdin. Sininen peukkuni on pystyssä.
Kommentit