Suomi tarvitsee ulkopoliittisen johtajan
Voin mennä (vaihteeksi) päätelmissäni liian pitkälle, mutta minusta meiltä puuttuu ulkopoliittinen johtajuus. Presidentin sanotaan ”johtavan maan ulkopolitiikkaa”, mutta missä ja miten Halosen johtajuus näkyy? Hänhän on lähinnä seilannut maailman merillä kansainvälisenä naisasianaisena. Verkkareitten selkämyksessä ei ole lukenut ”SUOMI” tai ”FINLAND” vaan ”HALONEN”.
Halosen ulkopoliittisen johtajuuden puuttumisessa on kaksi erikoista piirrettä. Halonen sai ulkopoliittista kokemusta toimiessaan Lipposen hallituksen ulkoministerinä vuosina 1995–2000. Tämä kokemus ja suhteet eivät näy missään. Presidenttikauden aikana on pitkin matkaa kuiskittu, että ulkopolitiikka ei toimi, koska muita ulkopolitiikan salkkuja piti hallussaan Kokoomus, Halosen inhokkipuolue. Nyt meillä on demariulkoministeri, mutta silti homma ei tunnu toimivan. Ikävä johtopäätös on, että Halonen ei yksinkertaisesti kykene tai halua johtaa Suomen ulkopolitiikkaa.
Suomi on tottunut toimimaan kansainvälisessä kentässä erilaisten järjestöjen kautta. Vuonna 1961 liityimme vapaakauppaliitto EFTA:an. Suunnilleen samoihin aikoihin Suomi tuli Kekkosen aloitteesta voimakkaammin mukaan YK:n rauhanturvatoimintaan. Mutta nyt YK:n arvovalta on vain murto-osa siitä, mitä se oli kylmän sodan aikana. On hienoa, että Suomi pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi, mutta se ei riitä.
EU ei ole täyttänyt Suomen sille asettamia ulkopoliittisia tavoitteita. Unionissa huomio on jo pitkään keskittynyt talouskriisin sammuttamiseen. EU:n ulkoministeristä ei ole tullut sitä kokoavaa voimahahmoa, jollaista hänestä toivottiin. Muut maat eivät koe sellaista tarvitsevansa. Saksa, Iso-Britannia ja Ranska ovat Nato-maita. Vahva ulkopoliittinen EU-johtaja saattaisi ajaa Nato-maat hankalaan valintatilanteeseen. Naton ja EU:n erilaiset intressit voisivat olla erilaiset ja silloin molemmissa järjestöissä mukanaolevat joutuisivat päättämään, kumpi järjestö on heille tärkeämpi.
Mielestäni Suomi tarvitsee oman itsenäisen ulkopoliittisen linjan, koska EU:ssa ei sitä kyetä meidän puolestamme tekemään. Suomen on astuttava Venäjän varjosta ja rohkeasti puolustettava niitä arvoja ja tavoitteita, joita meillä kansakuntana on.
Kommentit