Millaisen presidentin sinä haluat?
Kuuntelin, kun Tuomas Enbuske haastatteli torstaina 10.11. ohjelmassaan RKP:n presidenttiehdokas Eva Biaudeta. Ehdokas antoi itsestään erinomaisen mielikuvan. Hän vaikutti sivistyneeltä, moraaliselta ja puhui selkeästi. Hän voisi olla niin ulkonäkönsä kuin esiintymisensä puolesta Arja Saijonmaan pikkusisko (se on meriitti, suom. huom.). Vielä lähetyksen päätyttyäkin kuulin korvissani Biaudet`n hersyvän naurun. Johtopäätökseni oli, että hän olisi varmasti erinomainen presidentti, jos haluaisin sinne jonkun, joka on kiinnostunut esimerkiksi lasten oikeuksista eri puolilla maailmaa.
Pari viikkoa aikaisemmin haastateltu Pekka Haavisto antoi itsestään yhtä miellyttävän vaikutelman. Haavisto ei korostanut itseään. Hän ei ylpeillyt kansainvälisellä kokemuksellaan, vaikka kertoilikin vuolaasti matkoistaan maailman kriisipesäkkeissä. Mietin mielessäni, että jos haluan presidentiksi ihmisoikeustaistelijan, äänestän Pekka Haavistoa.
Edellä mainittuja sinänsä kokeneita poliitikkoja pidetään täyte-ehdokkaina. Varsinainen vaali käydään neljän suuremman puolueen ehdokkaiden kesken. Kansalaisen on äänestyspäätöstä tehdessään kuitenkin otettava huomioon yksi asia. Koiviston ajoista lähtien valtaa on siirretty pois presidentiltä. Tälle on ollut kaksi syytä: on haluttu korostaa hallituksen asemaa ja välttää tilannetta, jossa yhdelle henkilölle kasautuu liian paljon valtaa. Halonen on tässä mielessä tehnyt palveluksen, koska hän ei ole aktiivisesti käyttänyt edes niitä vähäisiä valtaoikeuksia. Hän ei ole siis haastanut muita vallanpitäjiä keskinäiseen kädenvääntöön ja näin alleviivannut epäselvän vallanjaon porsaanreikiä. Jos presidentiksi valitaan joku neljästä ”raskassarjalaisesta”, sekoittaako hän politiikan tehtäväjaon herkän tasapainon.
Tähän asti nähdyissä vaaliväittelyissä kukaan pääehdokkaista ei ole tehnyt minkäänlaista vaikutelmaa. Itse asiassa kauan odotetut ”kovien kohtaamiset” ovat olleet tylsiä. On täysin mahdollista, että jompikumpi edellä mainitsemistani sivurooliin määrätyistä nousee estradille haastamaan ennakkosuosikki Niinistön. Itse asiassa se olisi toivottavaa. ”Vähemmän pönötystä, enemmän tunnetta ja energiaa”, huutaa kansalainen. Ja miettii: ”Mitähän ”jytky” on ruotsiksi?”
Biaudet`n haastattelu löytyy täältä:
Kommentit