Ei oikeutta maassa saa...

Ensi vuoden tammi-helmikuussa Suomelle valitaan uusi presidentti. Media päivittää kovalla tohinalla, kuka haluaa ja kuka ei halua ehdokkaaksi. ”Soini empii”, ”Pekkarinen kieltäytyy toistamiseen”, ”Biaudet ilmoittautuu kisaan” jne. Asiantuntijat haluaisivat lopettaa koko instituution. Heidän mielestään presidentille ei löydy selkeää roolia nykyisessä hallitusvetoisessa politiikassa. Kansa on toista mieltä. Myrskyn silmässä kaivataan johtajaa, joka viittaa kädellä suuntaa. Järjen ääntä, joka yläilmoista kajauttaa tuomionsa niin eläville kuin kuolleillekin.

Asiantuntijoiden toinen argumentti on, että presidentin virka on turha, koska presidentillä ei ole valtaa, ainoastaan mielikuviin ja historiaan perustuvaa ”painoarvoa”. Mutta eikö ole niin, että se onkin kaikkein painavinta valtaa? Presidentillä olisi mahdollisuus hallita mediakenttää. Halonen vain ei ole tehnyt niin, koska ei ole halunnut jalkautua arkipäivän politiikkaan. Halosen vahvuus ei ole mediasuhteissa, eikä retoriikassa. Halosen vahvuudet ovat sektoreilla, joilla ei ole mahdollista saada medianäkyvyyttä. Kaikki tietävät jo, että naisten asemaa tulee vahvistaa. Olemme kuulleet jo, että hänen mielestään homoparien sortaminen ei ole kivaa. Mutta kansa haluaisi kuulla, mitä mieltä presidentti on talouskriisistä ja lainatakauksista, tuloerojen kasvusta ja muista arkisista asioista.

Kansa haluaa presidentin, joka on suomalainen ja kantaa huolta erityisesti suomalaisten tulevaisuudesta. Presidentillä on valtaa, jos hän ottaa oman paikkansa eturivistä. Ja mielipiteeni on, että tässä mielessä seuraava presidentti on edeltäjäänsä parempi, oli hän kuka tahansa.

Ps. kaikki nauravat Väyryselle, mutta tulevissa vaaliväittelyissä hymy hyytyy. Lahjaton mies ei voi pysyä pinnalla neljää vuosikymmentä.

Kommentit

Suositut tekstit