Äänestä!

Suomessa valitaan uudet kunnan päättäjät 26.10. eli vajaan kuuden viikon päästä. Vaalit eivät kuitenkaan näy "katukuvassa". Seuraavista presidentinvaaleista on puhuttu enemmän, vaikka istuvan presidentin kautta on jäljellä neljä vuotta! Miksi kunnallisvaalit vaietaan kuoliaaksi?

Yksinkertaisin vastaus lienee se, että valtakunnallisille puolueille kyseessä on välivaalit. Kunnallisvaalit eivät ole läheskään yhtä "seksikkäät" kuin esim. eduskuntavaalit. Jutta Urpilaisen menestyminen vaalitentissä ei tuo demareille yhtään ääntä, jos SDP:n listalta ei omalla paikkakunnalla löydy sopivaa ehdokasta.

Tavallisten tallaajien näkökulmasta kuntavaalit ovat kuitenkin jopa tärkeämmät kuin eduskuntavaalit. Istuva hallitus toteuttaa aiotut päätökset valtioneuvoston kokoonpanosta riippumatta, mutta niissä pienissä päätöksissä, terveyskeskuksen peruskorjausrahoissa ja kouluruoan laadun parantamisessa, kenties näkyy se mikä on kunnanvaltuuston kokoonpano.

Kunnallispolitiikka on hyvin arkista puuhaa. Kokousmenettelyyn liittyy paljon muodollisuuksia, kuten viranhaltijoiden tekemien päätösten hyväksyminen. Näiden lisäksi valtuutettujen on kuitenkin mm. käytävä läpi kuntalaisten aloitteita ja valituksia. Näiden tiimoilta käydään keskusteluja ja todella päätetään asioista.

Jos kunnanvaltuustossa ei ole asiantuntemusta, päätösvalta luisuu asioita esitteleville virkamiehille. Näin on valitettavan monessa kunnassa. Valtuutetut toimivat korkeimpien virkamiesten kumileimasimina. Tätä kautta valtuusto toteuttaa tiettyjen virkamiesten tahtoa, mutta kantaa itse vastuun tekemistään päätöksistä. Liian monelta valtuutetulta unohtuu, että heillä on paitsi mandaatti, eli valtakirja, toteuttaa äänestäjiensä tahto niin myös velvollisuus tehdä niin.

Liian monessa kunnassa henkilösuhteet torpedoivat asioiden parantamisen. Kun samat naamat istuvat valtuuston ja hallituksen kokouksissa vuosikymmenestä toiseen, tärkeäksi tulee se, kuka tekee asiasta esityksen, eikä se onko tehty aloite hyvä vai huono. Tästä syystä olisi tärkeää innostaa mukaan uusia ihmisiä, joilla on laaja kokemus arjen elämästä ja ongelmista. Poliittiset broilerit tekevät sitä, mihin ovat "työurallaan" tottuneet eli politikoivat.

En ymmärrä kansanedustajien innokkuutta asettua ehdolle kunnallisvaaleissa. Eivätkö he ole jäävejä istuessaan samaan aikaan kahdella jakkaralla? Kuinka he kykenevät selviytymään molemmista tärkeistä tehtävistä? Samalla he vievät paikan sellaiselta henkilöltä, jolle kunnallispolitiikka on sydämenasia ja/tai ensimmäinen askelma kansalaisvaikuttamiseen.

Kehotan siis: äänestä. Sitä kautta todella voit vaikuttaa. Ja vaalien jälkeen testaa valtuutettusi sietokykyä pitämällä häneen yhteyttä. Teitääpähän, että hänen toimiaan tarkkaillaan...

Kommentit

Suositut tekstit