Hitler ja Putin?

Käytän opetuksessani paljon mind mappeja, miellekarttoja. Olemme soveltaneet 8-luokkalaisten kanssa menetelmää Hitlerin valtaannousuun liittyen. Se on siis ollut kartan keskellä. Valtaannousulle on löytynyt useita tekijöitä. Tässä muutamia tärkeimpiä.

1. 1930-luvun taitteen lama ajoi saksalaiset ahtaalle, työttömyys johti nälkään ja kurjuuteen. Hitler ymmärsi kärsivää kansaa, antoi heille toivoa ja uskon tulevaisuuden. Hän antoi heille syntipukin, juutalaiset.

2. Ensimmäisen maailmansodan päättänyt Versailles´n rauha oli saksalaisille "häpeärauha". Heiltä vietiin suvereeniteetti, oikeus määrätä omista asioistaan. Britit kokivat itsensä syyllisiksi rauhansopimukseen, koska he olivat antaneet Saksan nöyryyttämille ranskalaisille vapaat kädet tehdä mitä halusivat. Britit antoivat liikkumavaraa Hitlerille, koska eivät kerta kaikkiaan kehdanneet puuttua hänen tekemisiinsä. Amerikkalaiset osasivat ennakoida Hitlerin vaarallisuuden, mutta olivat päättäneet pitää itsensä erillään eurooppalaisista sodista.

3. Hitlerillä oli tukenaan erinomainen organisaatio. Hallinnon näkökulmasta sen tärkein osa oli salainen poliisi Gestapo. Gestapo oli kaikkialla ja otti käskynsä johtajaltaan, Führeriltä. Gestapon vallankäyttö ei siis perustunut lakiin, vaan Johtajan tahtoon.

4. Saksalaiset kannattivat Hitleriä, koska hänen valtakautensa alussa Saksa nousi alennustilasta. Hän poisti maastaan työttömyyden perustamalla asetehtaita, rakennuttamalla tieverkoston, määräämällä naiset lieden ääreen jne. Taustatekijänä Saksan nousulle oli kuitenkin kansainvälisen kaupan elpyminen. Ilman sitä Saksa ei olisi päässyt jaloilleen.

5. Kansa oli johtajansa tiukassa talutusnuorassa. Lapset kasvatettiin kuuliaisiksi arjalaiselle ideologialla. Sananvapaus oli natsi-Saksassa tuntematon käsite. Protestointi Johtajaa vastaan johti katoamisiin. Saksaan syntyi pelon ilmapiiri, jossa ei ollut kasvualustaa oppositiolle.

6. Pääomat liittoutuivat Hitlerin kanssa. Raharikkaat antoivat hänelle tukensa, kun olivat saaneet Johtajalta vakuutuksen vastapalveluksista.

7. Tärkein kaikista tekijöistä oli kuitenkin propaganda. Propaganda oli koko hallinnon avain. Hitler ymmärsi, että olennaisinta ei ole se miten asiat todellisuudessa ovat vaan se, miltä ne saadaan sopivassa valaistuksessa näyttämään. Otollinen keitos syntyi, kun faktojen joukkoon ripoteltiin valheita ja yksinkertaistuksia.

Propagandaa sovellettiin niin sisä- kuin ulkopolitiikassakin. Tietoa ei voinut erottaa valheesta, jos seisoi liian lähellä sopankeittäjää; Hitler oli erittäin taitava vakuuttamaan kuulijansa, viisaimmatkin.

Asia sai mielessäni uuden merkityksen, kun huomasin, että Hitlerin nimen voisi korvata Putinin nimellä. Kaikki täsmäsi hämmästyttävän tarkasti.

Venäläiset ovat eläneet alennustilassa NL:n hajoamisen jälkeen. Tavallinen kansa kärsii nälästä ja puutteesta ja ulkomaillakin heihin suhtaudutaan alentavasti, jopa vihamielisesti. Jeltsinin kaudella he saivat kokeilla demokratiaa, mutta kun se ei tuonut välitöntä ratkaisua heidän ongelmiinsa, monet olivat valmiit palauttamaan vanhan vallan, kommunismin.

Putinilla on oma vahva organisaationsa FSB, jonka toiminnan ohjenuorana ei ole laki vaan johtajan tahto.

Putinkin on nostanut maansa alennustilasta öljy- ja maakaasuvarojen avulla. Nousu olisi tapahtunut joka tapauksessa ilman Putiniakin, mutta hänen on onnistunut saada asia näyttämään siltä kuin kaikki olisi yksin hänen ansiotaan.

Venäläiset ovat polvillaan johtajansa edessä. Propagandakoneisto murskaa jalkoihinsa vastalauseet, kirjoittaa uudelleen nykyhetkeä ja jopa menneisyyttä. Viimeksi mainitusta saatiin muutama viikko sitten kammottava esimerkki, kun Putin ylisti Stalinin saavutuksia, nosti hänet maansa suurmieheksi ja käski lopettaa diktaattorin parjaamisen.

Venäjällä on vallassa oligarkia eli harvainvalta. Maassa on reilun vuosikymmenen ajan ollut käynnissä sota raharikkaiden välillä, jota Putin on ovelasti lietsonut vanhan "hajoita ja hallitse"-periaatteen mukaisesti.

Ainut asia, mikä ei täsmää toista maailmansotaa edeltäneeseen tilanteeseen on muiden maiden suhtautuminen maahan. Putin saa ulkomailla ollessaan vastata kiusallisiin kysymyksiin esimerkiksi Tsetsenian sodasta, Venäjän demokratian nykytilasta ja ihmisoikeusloukkauksista. Kritiikki ei kuitenkaan horjuta Putinin asemaa maansa johtajana, pikemminkin päinvastoin. Venäjän kansa seisoo entistä vankkumattomammin Putinin takana ja pui nyrkkiä länsimaille. Olen varma, että jossain vaiheessa Putin kääntää selkänsä lännelle ja liittoutuu nousevien talousmahtien erityisesti Kiinan kanssa länttä vastaan.

Suomenkin on tehtävä valinta aikooko se seisoa Putinin vai länsimaiden johtajien rinnalla. Hitler kirjoittaa Mein Kampf-kirjassaan Vanhaa Testamenttia vapaasti lainaten siitä kuinka "suomukset tippuivat hänen silmiltään" ja hän näki, miten juutalaiset olivat kaiken pahan alku, joka oli kitkettävä juurineen. Toivon samaa Suomeen. Toivon, että Suomessa alettaisiin viimeinkin puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä, todettaisiin Venäjän huolestuttava kehitys ja toimittaisiin tämän havainnon mukaisesti.

Kommentit

Suositut tekstit