Paras mahdollinen valinta?

Oskari Rantalan ja Santtu Heikkisen piirros 
 
Mikä oli ensimmäinen ajatuksesi, kun kuulit amerikkalaisen Pfizerin ja saksalaisen BioNTechin kehittäneen koronarokotteen? Minun ajatuksenjuoksuni kulki näin: "Oho! Onko pelkkä sattuma, että asia julkaistaan juuri tänään eikä esimerkiksi viime viikolla?" Toinen ajatus: "Oli mikä oli, Trump tulee repimään tästä melkoisen mediahässäkän, koska kyllähän tämä ainakin NÄYTTÄÄ siltä, että tässä on salaliitto takana." Kannattajilleenhan Trump on koko ajan ollut se ryvettyneen Washingtonin vastainen voima ja tässä oli vettä myllyyn.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Biden on parasta, mitä tässä tilanteessa USA ja sen kansalaiset voivat saada. Biden, "Unelias Joe" ("Sleepy Joe"), oli Trumpille alusta lähtien hankalin vastustaja. Möläytyksistään ja muistikatkoksistaan huolimatta Biden on USA:ssa kunnollisen ("decent") miehen maineessa eli jotakin aivan muuta kuin "kiero" ("crooked") Hillary Clinton. Rohkenen väittää, että tilanne on edelleen sama. Jos ajatellaan tätä akuuttia tilannetta, edes Trumpin vannoutuneimpien kannattajien on vaikea uskoa, että lääkefirmat jotenkin toimisivat Bidenin käskystä saati hänen pussiinsa.

Joe Bidenista puhuttaessa nostetaan usein esille hänen ikänsä. Mieshän täyttää 78 vuotta ennen virkaanastujaisia. Bidenia pidetään yleisesti jonkinlaisena välikauden presidenttinä, millä viitataan nähdäkseni lähinnä kahteen asiaan. Ensinnäkin on äärimmäisen epätodennäköistä, että hän asettuisi enää ehdolle jatkokaudeksi ja siksi toiseksi esille on myös nostettu se, että Bidenilla ei ole mitään erityistä ohjelmaa, jota hän lähtisi presidenttinä toteuttamaan. Bidenin toivotaan lähinnä palauttavan politiikkaan "tehdasasetukset". Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että twitter ei enää ole se keskeinen politiikan näyttämö, eikä presidentin kabinetin jäsentenkään tarvitse kauhun vallassa seurata, millä jalalla presidentti on tänään noussut ja pääseekö joku heistä lukemaan twitteristä potkuistaan.

Viimeiset uutiset (11.11. klo 10.20) Washingtonista kertovat, että Trump ei edelleenkään ole tunnustanut tappiotaan. Trumpin kabinetti ei vanhan tavan mukaisesti myöskään ole tehnyt elettäkään siihen suuntaan, että se ryhtyisi jotenkin perehdyttämään uutta hallintoa tehtäväänsä. Bidenin suhteen tämä on kuitenkin pienempi ongelma kuin voisi kuvitella. Pitkän uransa aikana ja erityisesti tietysti Obaman varapresidenttinä Biden on ehtinyt luoda hyvät suhteen USA:n liittolaismaiden johtajiin ja hän on varmaan demokraattileiristä parhaiten perillä paitsi ulkosuhteista, niin myös hallinnosta ja Valkoisen talon protokollasta. TET-jaksolle ei siis ole tarvetta (toisin kuin oli Trumpilla, joka tuli valituksi itselleenkin yllätykseksi vuonna 2016 ja jolta kesti yli puoli vuotta saada "koneisto" käyntiin).

Obaman kaudella Bidenin tehtävänä oli toimia yhteistyössä republikaanileirin kanssa. Vaikka se ei ulospäin katsottuna erityisen hyvin toiminutkaan, kerrotaan, että kulissien takana yhteistyö republikaanileirin johtajan Mitch McConnellyn kanssa on toiminut hyvin jo vuosikymmenten ajan. Voidaan siis ajatella, että mitä överimmäksi Trumpin toimet käyvät, sitä vaikeampi McConnellyn ja muiden republikaanijohtajien on seistä miehen rinnalla. Uskon, että Biden pyrkii koko ajan kulisseissa pitämään keskusteluyhteyden auki republikaanileiriin.

Vaalituloksen varmistuttua lauantaina 7.11. Joe Biden julkaisi twitter-tilillään useampiakin viestejä, joiden ydinsisältö oli sama. Hän lähtökohtaisesti ymmärtää maansa moninaisuuden ja haluaa olla koko kansan presidentti. Uskon todella, että asia myös tosiasiassa on juuri näin. Obama oli ja on "yliopistomies", Biden on "kansan mies", joka osaa kohdata tavallisen amerikkalaisen. Hän kova henkilöhistoriansa on myös omiaan avaamaan portteja ja sydämiä myös Keski-Lännen tarkkaan vartioiduissa pihoissa.

Moni asiantuntija on kritisoinut Bidenia siitä, että hänellä ei ole "mitään poliittista ohjelmaa". Joku kritisoi sitäkin, että hän voiton varmistuttua julkaisi sitä samaa "unelmahöttöä", jota Trump omille kannattajilleen visioi. Olin jyrkästi eri mieltä näiden henkilöiden kanssa. "Miten ihanan normaalia ja sopivan pateettista" ajattelin itse, kun kuuntelin Ray Charlesia ja kuvia maasta ja ihmisistä, joista on niin "moneksi" (olikohan kuvissa suhteellisesti ottaen jopa enemmän punaista tunnustavia?).

Bidenin ohjelmattomuus oli ymmärrettävissä myös siitä näkökulmasta, että hän ei voinut antaa vastustajalleen mitään aseita vaalikampanjan aikana. Ilmastotoimiin ryhtyminen tulee merkitsemään ainakin alkuvaiheessa työttömyyttä monelle "ruostevyöhykkeen" ihmiselle. Biden voi kuitenkin toteuttaa omaa politiikkaansa rauhassa, koska hänen ei tarvitse miettiä uudelleenvalintaansa.

Trump kävi omaa vaalikampanjaansa talousasioilla. Niiden osalta Trumpilla onkin komeaa näyttöä. Työttömyys ennätyksellisen alhaalla, samoin korkotaso ja se tärkein eli polttoaineiden hinnat. Varsin selvää on, että ilman Covid19-virusta, Bidenin mahdollisuudet olisivat olleet huomattavasti pienemmät. Silti rohkenen väittää, että taloudenkin suhteen Biden oli juuri oikea valinta.

Tutkimuksissa on todettu, että Trumpinkin vaalima ajatus talouden pitämisestä auki viruksesta huolimatta, on poliittisten päättäjien näkökulmasta väärä. Ihmiset eivät kuitenkaan käyttäydy "normaalisti" ja toisaalta terveydenhoidon kustannukset ovat koronaolosuhteissa niin korkeat, että se syö varat niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin sairaaloilta jne. 

Biden on määritellyt poliittisen ohjelmansa faktoihin perustuen: koronan hoito on prioriteetti numero yksi. Ja onhan se sanottava, että aikamoisen lahjan AMERIKKALAINEN lääkefirma Bidenille antoi. Tilanne näyttää nyt kokonaisuudessaan siltä, että uusi aurinko nousee.

Kommentit

Suositut tekstit