Kymmenen tikkua laudalla

Japanin tilanne ahdistaa. Se seuraa mukana yöt ja päivät. Pään sisällä pyörivät ristiriitaiset ajatukset: toisaalta en halua tietää, mitä siellä tapahtuu, toisaalta mielikuvitus saa siivet ja kuvittelen kaikkea vielä hirveämpää. Ehkä tieto tässä tapauksessa vähentää tuskaa?

Minua piinaa ajatus: mitä vanhemmat Japanissa sanovat lapsilleen kaikesta tästä? Miksi pikku-Tatsuo ei tänään pääse ulos leikkimään? Miksi ei ehkä vähään aikaan? Ja miksi Yui-täti ei vastaa puhelimeen.

Japanin tapahtumat alleviivaavat muutamia asioita.

1. Ydinvoiman rakentaminen ei ole koskaan yksittäisen maan oma asia. Jos ongelmia tulee, naapurimaat saavat tuntea ne nahoissaan.

2. Ongelmia tulee. Pienet ongelmat pidetään voimalan seinien sisällä. Isot ongelmat kielletään ja mitä voimakkaammin kielletään, sitä varmempia voidaan olla siitä, että hommat eivät ole hanskassa.

3. Poliitikot, myös suomalaiset, ovat pihalla ydinvoimaloiden riskeistä. Heidän vakuuttelunsa siitä, että ydinvoimalat ovat riskittömiä, eivät perustu tietoon. He toistelevat sitä, mitä heille sanotaan. Jos Olkiluodon viidennen voimalaitoksen rakentaminen viivästyy kuukausikaupalla, taustalla on vaikeita ongelmia. Ja jos ydinvoimalaitoksen rakentamisessa on ongelmia, ongelmat koskevat kaikkia meitä.

4. Vaikka ydinvoimalan insinöörit saisivat meidät vakuuttuneiksi siitä, että ydinvoima on turvallista, ydinjäte ei sitä ole. Ydinjätteen varastointi on jo terminä kammottava. Ydinjätettä ei ”tuhota”, se ”varastoidaan”. Jälkipolvet tulevat kiittämään meitä perinnöstään.

Tunnen suurta sääliä japanilaisia kohtaan. Japani on ydinvoiman historian keskeinen näyttämö. Ensin Hiroshiman ja Nagasakin kauheudet ja nyt tämä, kotitekoinen ydinräjähdys. En voi ymmärtää sitä, miksi he ovat ylipäätään rakentaneet ydinvoimaloita, kun ottaa huomioon heidän karut kokemuksensa.

Vaikka asia on tässä tilanteessa merkitykseltään täysin triviaali, niin sanonpa sen silti: Japanin tapahtumilla on heijastusvaikutuksensa Suomen eduskuntavaaleihin. Kokoomuksen kannatus tulee tämän johdosta vähenemään jonkin verran, koska he ovat olleet ydinvoiman kärkkäin puolestapuhuja. Vihreitten kannatus tulee lisääntymään, jos he pystyvät viimeinkin käyttämään tilannetta poliittisesti hyväkseen. Joka tapauksessa tulevaisuuden energiantuotannosta tuli kerta heitolla keskeinen vaaliteema, koska tässä asiassa eduskunnalla on määräysvaltaa.

Kommentit

Suositut tekstit