Great hoax, suuri huijaus

Kerrankin jossakin maassa on vallassa henkilö, joka tekee juuri niin kuin on vaalikampanjansa aikana
luvannut! Tätä amerikkalaiset halusivat Trumpin tekevän: pysäyttävän paperittomien virran Meksikosta, romuttavan köyhien terveydenhoitoa vahvistavan Obamacaren, lopettavan varojen tuhlaamisen ilmastonmuutoksen torjuntaan, koska ilmastonmuutos on kiinalaisten salajuoni, ja niin edelleen. Nyt amerikkalaisille koittavat paremmat ajat.

Onneksi Suomessa poliitikot syövät aina vaalilupauksensa! Sitä kutsutaan "poliittiseksi vastuunkannoksi". Käytännössä termin sisältö tarkoittaa, että (vuoden 2009 talouslaman jälkeisessä) jakovarattomassa Suomessa ei ole ylimääräisiä varoja, joita voitaisiin kohdentaa eri tavoin. On vain yksi linja: säästölinja.

Kysymyksessä on illuusion luonti. Annetaan ymmärtää, että toisiakin keinoja olisi olemassa. Ikivanha suomalainen sananlasku sanookin: "Oppositiosta on hyvä huudella!". Miksi oppositio on aina hallituksen toimintaa vastaan? Koska se haluaa valtaan ja ainoa tie valtaan, on kosiskella mahdollisimman suurta äänestäjäkuntaa. Jos esimerkiksi SDP viestisi "jos me olisimme vallassa, tekisimme samat toimet marginaalisin muutoksin", viesti ei menisi läpi. Miksi ei? Koska viestin kärki olisi tylppä; viesti ei uppoaisi kansaan.

Pistin nuoret töihin kokoamaan populistipoliitikon eväskassia. Hyviä vastauksia tulikin. Ajastamme löytyvät herkulliset esimerkit selvästi motivoivat nuoria. Monessa vastauksessa vertailtiin kiinnostavalla tavalla Hitlerin ja Trumpin populismia. Niistä puuttui kuitenkin ympäristön taju: Hitler nousi 1930-luvun alun Saksassa vaalien kautta valtaan taloudellisen ja poliittisen kriisin keskellä. Obaman kauden jäljiltä Amerikan talous on hyvässä jamassa, eikä politiikka ole millään tavalla rikki. Trumpin onnistui kuitenkin iskostamaan äänestäjien mieliin ajatuksen siitä, että asiat voisivat olla vielä paljon paremmin. Hän lupasi muun muassa luoda amerikkalaisille lisää töitä, vaikka maassa on suurin piirtein täystyöllisyys (työttömyysprosentti on 4,9!).

Miten ihmeessä Trump onnistui? Vetoamalla kansan pelkoihin siitä, että asiat menevät huonommin jatkossa, jos ei tehdä radikaaleja toimia. Ja viestittämällä kansalle, että vallanpitäjät, keskeiset poliitikot ja media, huijaavat teitä ja kahmivat itselleen vallan ja vaurauden. Siksi amerikkalaiset äänestivät valtaan miehen, jolla on miljardiluokan omaisuus ja varakkaita ystäviä suurten amerikkalaisten yritysten johdossa. Siirtäessään valtaa suuryrityksille, demokratian voima heikkenee. Kyseessä on Great hoax, suuri huijaus, jota tullaan vuosien päästä muistelemaan. Pelottava ajatus on, että moni poliitikko eri puolilla maailmaa opiskelee Trumpin metodeja.


Kaikki poliittiset liikkeet ovat populistisia liikkeitä. Kysymys on lopulta siitä, millaisen viestin suuri yleisö "ostaa". Lopulta kyse on sinusta ja minusta. Emme enää sitoudu puolueisiin, harrastamme "puolueshoppailua". Etsimme parhaita tarjouksia ja saatamme sortua automaattikassan kupeessa oleviin houkuttimiin. Perinteiset suomalaiset puolueet ovat paniikin vallassa, koska ne eivät voi enää laskea puolueuskollisiin. Puolueiden kannatuksesta saattaa sulaa jopa puolet, jos toteutettu politiikka ei äänestäjiä miellytä tai joku puolueen johtohenkilö joutuu median hampaisiin jonkin asian, suuren tai pienen, vuoksi. Jopa perinteiset puolueet ovat valmiit tarjoamaan kansalle ties mitä "leipää ja sirkushuveja", kunhan vaan säilyttäisivät valta-asemansa.

Media on ollut vox populi,  kansan ääni. "Hallitse mediaa, hallitset kansaa" oli vielä aiemmin täyttä totta. USA:n presidentinvaaleissa lähes koko mediakenttä oli Trumpia vastaan. Sillä ei lopulta ollut mitään merkitystä, koska Trump vei vahtikoiralta hampaat usuttamalla kansan valtamediaa vastaan. Kuka enää valvoo vallanpitäjää? Oppositioko?

Kommentit

Suositut tekstit