Peking, Beijing, Be king

Olympialaiset alkavat sopivasti samana päivänä kuin työt. Helpottavat yli pahimman masennuksen. Toivottavasti.

Kisojen myöntäminen Kiinalle oli oikea päätös. Kiina on kerrankin suurennuslasin alla kokonaisena, eikä vain talouslukujensa valossa. Nyt "maailma" näkee, miten korkean hinnan tavalliset kiinalaiset joutuvat päivittäin maksamaan talousihmeestään: ihmisiltä puuttuvat poliittiset oikeudet ja ympäristö on niin saastunut, ettei maan pääkaupunki sovellu elämiseen.

Päivittäinen saasteraportti on käsittämätön ilmiö. Puhutaan siitä, kuinka huippu-urheilijat vaarantavat terveytensä kisatessaan Pekingin olosuhteissa. Kukaan ei puhu siitä, miten saasteet vaikuttavat tavallisten kiinalaisten elämään. Yleisin kuolinsyy on hengityselinsairaudet.

Vanhanen ja muut korkeat virkamiehet tekivät lammasmaisen ratkaisun päättäessään osallistua avajaisiin. He tekivät selkeän valinnan: taloussuhteet tulevat ensin ja kansalaisten oikeudet vasta toisena. Ja näiden korkeiden johtajien harteille on asetettu toiveet maailman pelastamiseksi!

Urheilulliselta kannalta olen varovaisen toiveikas. Evilän käsittämätön töppäys Kalevan kisoissa viritti askelmerkit mitalikantaan. Konnasta tulee sankari, kun pronssimitali pujotetaan kaulaan. Pitkämäeltä en odota mitään, mutta Järvenpää on takuuvarmassa kunnossa. Pekingin stadionin kova pinta tekee Pitkämäelle tepposet samalla tavalla kuin Olympiastadionin mondo. Järvenpään heitto ei ole kiinni vauhdista vaan nopeasta kädestä. Tampereen Pyrintö vs. muu-Suomi 2-0!

Mitalistien takana jännitän juoksijoita. Uskon Keskitalon sijoittuvan kuuden sakkiin, mitä voidaan pitää suomalaiselle juoksijalle yhtä kovana saavutuksena kuin Virenin ja kumppaneiden voittojuoksuja. Niin paljon taso on noussut. Holmen kipittää kahdeksan joukkoon ja on nopein eurooppalainen.

Veni, vidi, vici
. Citius, altius, fortius ja sitä rataa!

Kommentit

Unknown sanoi…
Ja kyllä Kyra tuo pronssia tiistain finaalista ;)

Suositut tekstit